Monday 26 January 2015

Typická španělská snídaně

V České republice jsme všichni strašně ve spěchu. Jen zřídka se stane, že máme čas na to si užít snídani. Mnohokrát, jen něco shrábneme z lednice a ve stoje nebo cestou do práce ji v rychlosti sníme.

Když jsem přišla do Španělska, můj postoj ke snídani se naprosto změnil. Španělé ji berou jako jakýsi rituál. Ráno přijdou do práce a za pár hodin si zajdou na snídani, pomalu si ji vychutnávají, popíjí přitom kafe a konverzují s kolegy či přáteli.

Tady jsem se naučila, že je velice důležité se v tom spěchu na chvíli zastavit, zapomenout na chvíli na práci, relaxovat a užívat si mnoho jednoduchých věcí jako například snídani. Poté se cítím méně ve stresu a dokonce si myslím, že potom pracuji efektivněji.



 Musíte vyzkoušet
Tou nejjednodušší a každopádně mou nejoblíbenější snídaní je "entera de tomate". Je to opečená bageta s nastrouhaným rajčatem, solí a olivovým olejem. Můžete si ji dát třeba i s tuňákem nebo španělskou "bramborovou tortilou" navrch. 
Další typickou snídaní jsou takzvané"churros". Podlouhlé těsto, které se podává s šálkem horké čokolády. Rozhodně nemůžete opustit Španělsko, aniž byste ho vyzkoušeli. 






















Španělé také snídají nějaké sladké pečivo jako koblihu, či sendviče na mnoho způsobů.


To, co mě tady překvapilo a zároveň rozesmálo je jídlo, které jsem pojmenovala "lenivá pizza". Je to obyčejná bageta s ingrediencemi tvé oblíbené pizzy navrchu. Španělé jsou opravdu experti na zjednodušování věcí.:)






 Kafe

A nakonec, nemůžeme zapomenout na kafe. Těmi typickými jsou klasické kafe s mlékem  "café con leche" či bez  "café solo". Taky tady často pijí kávu s různými druhy alkoholu, mým nejoblíbenějším je to z whiskey a mlékem. Tady v Cartageně mají speciální kávu nazvanou "Asiático"
Je v ní kondenzované mléko, typický kartagenský likér 43, koňak a skořice. K snídani bych ho moc nedoporučovala. :)

Tak a teď jste připraveni a víte, co si objednat na snídani, pokud se ocitnete ve Španělsku. Jen jednu malou radou na závěr. Nechoďte na ní před desátou hodinou ranní. Dívali by se na vás, jako byste spadli z Marsu. 

No comments:

Post a Comment